blog item

Meet the Grower; K.A. Buijs ILex Verticillata

Op de kwekerij van de firma Buys is het nu nog vrij rustig. Het familiebedrijf ter grootte van 4 ha. is gevestigd aan de Uiterweg in Aalsmeer, en grenst aan de Westeinderplassen. In eerdere jaren werden er Seringen geteeld, maar door tegenslag in de teelt en de slechte prijsvorming is er gezocht naar een alternatief. Dat werd in 2006 uiteindelijk de Ilex Verticillata, en met succes! Op dit moment staan er rond de 18.000 struiken op de legakkers, waar ongeveer 180.000 tak van geoogst wordt in het seizoen.

Om goede kwaliteit te leveren, staan er maximaal tien takken op een struik. Mindere- en kortere takken worden weggeknipt om de plant meer licht en lucht te geven. Zo krijgt de struik de kans om mooie takken te vormen. De bessen komen niet zomaar aan de struik, want Ilex kent vrouwelijke- en mannelijke planten. De mannelijke planten zorgen voor het stuifmeel en door middel van de bijen worden de bloemen van de vrouwelijke struiken in het voorjaar bestoven, om vervolgens uit te groeien tot bessen.

Halverwege de groei worden de struiken behandeld met een groeiremmer, om zo een compacte tak te verkrijgen en doorwas te voorkomen.

De grootste vijand van de kweker zijn de vogels die de bessen eten wanneer deze rood gaan kleuren, maar ook een fikse hagelbui kan de teelt flink beschadigen.

Als alles volgens plan gaat, zullen rond eind september, begin oktober, de takken ‘voor de voet’ geoogst worden. De bessen zijn dan op kleur en de takken worden in de schuur met water besprenkeld om vervolgens voor een bepaalde periode onder zwart zeil te gaan. Hierdoor zullen de bladeren loslaten, zodat zich alleen nog mooie rode bessen aan de takken bevinden.

Wanneer het blad eraf is, worden de takken op lengte gesorteerd en in de schuur verwerkt om vervolgens richting eindbestemming te gaan.

Van begin november tot eind december is deze besheester weer volop verkrijgbaar en zullen we hem ongetwijfeld rond de kerst in vele arrangementen terug gaan zien.

Inspiratie opdoen? Check dan het nieuwe online 365dagen magazine.

 

Bekijk hier ook onze laatste blog Herfstsfeer 2022.

 

 

Buys Ilex 2022
Play Video

Meer blogs

Nijssenjr.Lat.Pnkbc Lathyrus.nl

Meet the Grower: Lathyrus.nl

Het kweken van lathyrus is al jaren een passie van de familie Hoogeveen. Kwekerij Lathyrus.nl is gevestigd aan de Mijnsherenweg in Kudelstaart.

Entree Triflor 2023

Meet the Grower; Triflor

Vol passie worden er de mooiste tulpen geteeld bij Triflor in Oude Niedorp. De liefde voor de tulp gaat nu al drie generaties terug.

 

Kerst

December: De mooiste maand van het jaar

It’s beginning to look a lot like Christmas…

productgroepen

tags

Ilex Verticillata, Seizoen, Season, Kerst, Christmas, Weihnachten, Grower, Arrangementen, Bouquet

Share:

Facebook
LinkedIn
nl_NL_formal