blog item

Meet the Grower; W.F. Leenen

W.F. Leenen & Zn BV, opgericht in 1954, is een veredelings-, teelt-, broeierij- en exportbedrijf gespecialiseerd in Narcissen. Het bedrijf staat nu onder leiding van de derde generatie, Jaco en Dirk Leenen. Met locaties in verschillende landen, kunnen er jaarrond verse bloembollen worden aangeboden. De teeltgebieden bevinden zich, buiten Nederland, in Engeland, Marokko, Chilli en Australië. Door het continue zoeken naar nieuwe varianten, heeft W.F. Leenen al menig soort veredeld en op de markt gebracht.

Met de productie van maar liefst 20 verschillende soorten, loopt het seizoen van 1 oktober tot eind april. De Narcissen worden geteeld in een schelpensubstraat, afkomstig uit de Noordzee. Dit is een luchtig en niet te zwaar substraat, en altijd voorradig. Na de bloei worden de bollen gerooid en geëxporteerd naar één van de locaties in het buitenland, om ze vervolgens twee jaar in de grond te houden. Wanneer de bollen na twee jaar weer uit de grond komen, bevinden zich kleine bolletjes, zogenaamde klisters, aan de bol. Welke als nieuw uitgangsmateriaal zullen dienen voor het nieuwe seizoen.

De Narcis staat bekend om haar negatieve invloed op andere bloemen. De steel scheidt een bepaald slijm af, wat andere bloemen in een boeket niet kunnen verdragen. Het voorbehandelingsmiddel Narcissen Chrysal wordt exclusief voor het bedrijf geproduceerd en door de kweker aanbevolen, maar ook eventueel meegeleverd, om het product mee te behandelen.  Dit verlengt het vaasleven met 1 tot 2 dagen en zorgt ervoor dat de Narcissen samen met andere bloemen in een boeket verwerkt kunnen worden.

In de farmaceutische industrie leveren de bollen een bijdrage aan een middel tegen Alzheimer. Maar ook worden er grondstoffen van vervaardigd voor make-up, met name lippenstift, en diverse shampoos.

Uiteindelijk wil W.F. Leenen in 2025 de bloemen uit de broeierij volledig zonder gas kunnen produceren. De zonneboilers,  zonnepanelen en warmteopslag in de grond, zijn hier al een voorloper van.

Bezoek de website van WF Leenen

 

Meer blogs

Nijssenjr.Lat.Pnkbc Lathyrus.nl

Meet the Grower: Lathyrus.nl

Het kweken van lathyrus is al jaren een passie van de familie Hoogeveen. Kwekerij Lathyrus.nl is gevestigd aan de Mijnsherenweg in Kudelstaart.

Entree Triflor 2023

Meet the Grower; Triflor

Vol passie worden er de mooiste tulpen geteeld bij Triflor in Oude Niedorp. De liefde voor de tulp gaat nu al drie generaties terug.

 

Kerst

December: De mooiste maand van het jaar

It’s beginning to look a lot like Christmas…

productgroepen

tags

Seizoen, Spring, Narcissen, Bloemist

Share:

Facebook
LinkedIn
nl_NL_formal