blog item

Meet the Grower; W.F. Leenen

W.F. Leenen & Zn BV, opgericht in 1954, is een veredelings-, teelt-, broeierij- en exportbedrijf gespecialiseerd in Narcissen. Het bedrijf staat nu onder leiding van de derde generatie, Jaco en Dirk Leenen. Met locaties in verschillende landen, kunnen er jaarrond verse bloembollen worden aangeboden. De teeltgebieden bevinden zich, buiten Nederland, in Engeland, Marokko, Chilli en Australië. Door het continue zoeken naar nieuwe varianten, heeft W.F. Leenen al menig soort veredeld en op de markt gebracht.

Met de productie van maar liefst 20 verschillende soorten, loopt het seizoen van 1 oktober tot eind april. De Narcissen worden geteeld in een schelpensubstraat, afkomstig uit de Noordzee. Dit is een luchtig en niet te zwaar substraat, en altijd voorradig. Na de bloei worden de bollen gerooid en geëxporteerd naar één van de locaties in het buitenland, om ze vervolgens twee jaar in de grond te houden. Wanneer de bollen na twee jaar weer uit de grond komen, bevinden zich kleine bolletjes, zogenaamde klisters, aan de bol. Welke als nieuw uitgangsmateriaal zullen dienen voor het nieuwe seizoen.

De Narcis staat bekend om haar negatieve invloed op andere bloemen. De steel scheidt een bepaald slijm af, wat andere bloemen in een boeket niet kunnen verdragen. Het voorbehandelingsmiddel Narcissen Chrysal wordt exclusief voor het bedrijf geproduceerd en door de kweker aanbevolen, maar ook eventueel meegeleverd, om het product mee te behandelen.  Dit verlengt het vaasleven met 1 tot 2 dagen en zorgt ervoor dat de Narcissen samen met andere bloemen in een boeket verwerkt kunnen worden.

In de farmaceutische industrie leveren de bollen een bijdrage aan een middel tegen Alzheimer. Maar ook worden er grondstoffen van vervaardigd voor make-up, met name lippenstift, en diverse shampoos.

Uiteindelijk wil W.F. Leenen in 2025 de bloemen uit de broeierij volledig zonder gas kunnen produceren. De zonneboilers,  zonnepanelen en warmteopslag in de grond, zijn hier al een voorloper van.

Bezoek de website van WF Leenen

 

Meer blogs

Kerst

December: De mooiste maand van het jaar

It’s beginning to look a lot like Christmas…

T2G 2022

Meet the Grower; Together2Grow

Bij Together2Grow draait het om samenwerking, maar dan wel samenwerking tussen alle schakels in de keten!

Buys Ilex 2022

Meet the Grower; K.A. Buijs ILex Verticillata

Op de kwekerij van de firma Buys is het nu nog vrij rustig. Het familiebedrijf ter grootte van 4 ha. is gevestigd aan de Uiterweg in Aalsmeer, en grenst aan de Westeinderplassen.

productgroepen

tags

Seizoen, Spring, Narcissen, Bloemist

Share:

Facebook
LinkedIn
nl_NL_formal