onze rijke
historie

Nijssen Jr. kent een rijke geschiedenis. Al meer dan vijftig jaar doen we waar we sterk in zijn; een breed en gevarieerd bloemen assortiment leveren aan importeurs en – Cash & Carries met de beste service – en transportmiddelen.

1968

oprichting

Het bedrijf Nijssen Jr. is ontstaan vanuit de bloemen – en plantenhandel die Pim Nijssen had rondom Santpoort-Noord eind 60-er jaren.

Rond 1965, Pim was net uit zijn diensttijd, is hij begonnen met standplaatsen op markten rondom Santpoort en in Amsterdam. Later kwam daar nog een winkel bij in Haarlem. Pim kocht zijn bloemen op de veiling in Beverwijk. Maar ook in het Westland, Rijnsburg en Aalsmeer was Pim te vinden om handel te kopen. Het was hard werken in die jaren en de marges waren klein. Peter Nijssen, Pim zijn oudere broer, hielp ook mee in het bedrijf, maar hield zijn baan aan bij het NOB Weg Transport. Tegenwoordig heet dit Transport Logistiek Nederland. Op de veiling hoorde Pim dat je met export meer kon verdienen. Via de contacten van zijn vader Jaap Nijssen, probeerde Pim een exportlijn op te zetten. Vader Jaap had met nog twee broers een bedrijf in de bollenexport, met name richting het zuiden van Duitsland in de omgeving van Stuttgart.

In maart 1968 stuurde Pim zijn eerste zending bloemen naar de firma Pfitzenmaier in Besigheim. Deze zending ging per vliegtuig naar Stuttgart. Nijssen Jr. was geboren.

1968
1970

uitbreiding klantenbestand

Pim breidde zijn klantenbestand uit met Hoffmeister. Hier heeft Pim nog stage gelopen. Evenals bij Vahldiek, Schneider en Bubeck. Er werd een Hanomag Henschel busje aangeschaft en drie x per week reed Pim met zo’n 15 tot 20 grote dozen bloemen naar Stuttgart en omgeving.

1970
1972

indiensttreding Nico Beentjes

Door een groeiende vraag naar bloemen en een breder assortiment, maakte Pim ook gebruik van inkopers die bij andere bedrijven werkte. Zo ook Nico Beentjes, die destijds op de klok zat voor een ander bedrijf, maar regelmatig voor Pim handel inkocht. Er ontstond een chemie tussen beiden heren. In 1972 startte Nico bij Nijssen Jr. als eerste inkoper. Rond de jaren ‘74/’75 betrok Nijssen JR. haar eerste box in de veiling van Aalsmeer, straat 1 box nr. 10. Bij Tinus Metselaar uit Limmen kocht Pim nog eens 2 grote Hanomag Henschels en er ging steeds meer bloemenhandel richting Duitsland.

1972
1978

Nijssen Jr. wagenpark

In het begin handelde Nijssen Jr. voornamelijk in tulpen en rozen, maar al snel werd het assortiment uitgebreid. Er werd een grotere bus aangeschaft, en ook het eerste personeel deed zijn intrede binnen het bedrijf. Per zending gingen er nu zo’n 40 tot 50 dozen vol bloemen richting Duitsland. Ook Peter Nijssen was inmiddels fulltime in het bedrijf werkzaam.

Eind jaren ‘70 worden de bussen ingeruild en komt de eerste vrachtwagen. Een Mercedes bakwagen, waardoor de capaciteit weer groter wordt om bloemen te vervoeren. Het wagenpark wordt hierna snel uitgebreid naar 4 eigen vrachtwagens. Nog later werden de vrachtwagens voorzien van een aanhanger, om zoveel mogelijk in eigen beheer te kunnen blijven vervoeren.

1978
1980-1990

nieuwe afzetlanden

In de jaren ‘80 groeit het bedrijf gestaag door en de volumes nemen toe.  Nijssen Jr. doet een eerste levering op Guernsey. Hier levert zij aan kwekers, die hun assortiment zo breder konden aanbieden aan de lokale bloemenwinkels.

Ook werden de vleugels uitgeslagen richting Luxemburg. Een oude klant van vader Jaap Nijssen benaderde Pim met de vraag, om hen te beleveren met bloemen en planten. En zo werd ook in Luxemburg een kleine klantenkring opgebouwd.

Weer later werd Tenerife aan de lijst met bestemmingen toegevoegd. Via een bevriende bollenexporteur beleverde Nijssen Jr. bloemen, om ook hier het assortiment van de klant zo breed mogelijk te trekken.

1980-1990
1998

overname Nico Beentjes en René Warmerdam

Begin jaren ‘90 kwam René Warmerdam in dienst bij Nijssen Jr.  Hij nam in die tijd een paar oude klanten van zijn vader mee, ook oud bloemenhandelaar. Deze klanten zochten door bedrijfsbeëindiging een nieuwe leverancier. Zo werd ook Zwitserland aan de lijst van landen toegevoegd, en werd het marktaandeel op de Duitse markt weer verder uitgebreid en versterkt.

In 1998 besloten Pim en Peter Nijssen zich terug te trekken uit de bloemenhandel en droegen zij de zaak over aan Nico Beentjes en René Warmerdam.

1998
2002

Nijssen Jr. verhuist naar prunus op VBA-Zuid

Onder leiding van Nico Beentjes en René Warmerdam werd het bedrijf verder uitgebreid. Dit resulteerde in 2002 in een verhuizing vanuit het oude veilinggebouw naar het door de veiling nieuw gerealiseerde bedrijventerrein VBA-Zuid.

Daar betrok Nijssen Jr. de Prunus 35, een spiksplinternieuwe box met nieuwe koelcellen en kantoren. Een compleet nieuwe werkomgeving dat Nijssen Jr. en haar personeel een enorme ‘boost’ gaf. Het wagenpark bleef ‘up to date’ met nieuwe volledig gekoelde vrachtwagencombinaties, en ook het aantal personeelsleden steeg gestaag.

2002
2008

mede-eigenaar René Warmerdam overlijdt

In 2008 kwam Erik-Jaap Kroone bij het bedrijf werken met als insteek langzaam het werk en de positie van Nico Beentjes te gaan overnemen om samen met René Warmerdam het bedrijf in de toekomst te gaan leiden. Helaas heeft dit nooit mogen gebeuren.

Op 26 Januari 2008 beleefde Nijssen jr. één van haar zwartste dagen. Op weg naar de IPM in Essen kwam René Warmerdam bij een éénzijdig auto-ongeval op 48-jarige leeftijd om het leven. Alle plannen en ideeën waren in één klap vervlogen.

De impact van het overlijden van René was enorm, en de toekomst was een moment onzeker. Maar door de enorme betrokkenheid van ons voltallig personeel en klantenkring, en de loyaliteit aan Nijssen Jr., is het bedrijf doorgegaan zoals ook René dat wilde. “Elke dag de wereld voorzien van mooie – en vooral kwaliteitsproducten!”

2008
2009

bedrijfsruimte prunus verdubbeld

Nijssen Jr. kreeg de kans het bedrijf te verdubbelen qua bedrijfsoppervlakte doordat de buren intern verhuisden binnen het bedrijfsverzamelgebouw. En die verdubbeling was ook hard nodig. Door de nog altijd gestage groei kon Nijssen Jr. met meer ruimte beter en efficiënter gaan werken.

2009
2010

ingebruikname koa ruimte

Vanaf 2009 is de bouw van een volledig nieuwe inkoopruimte, in vakjargon ‘KOA-ruimte’ gestart. Het fysiek veilen van de producten neemt in rap tempo af, waardoor het zitten op een tribune niet meer van deze tijd is. De ruimte is medio 2010 in gebruik genomen en de inkoop is volledig gemoderniseerd met alle veilingen op afstand, bereikbaar vanuit één ruimte.

2010
2013

overname Nijssen Jr. door Erik-Jaap Kroone

Erik-Jaap Kroone nam het stokje van Nico Beentjes over en zwaait tot op heden de scepter.

2013
2018

50 jaar Nijssen Jr.

Het 50-jarig jubileum werd in juni groots gevierd met een Jubileumweekend in Egmond aan Zee met het voltallige personeel, aanhang, en een groot deel van het klantenbestand. Het werd een weekend om nooit te vergeten!

2018
nl_NL_formal